Tietoa rodusta

Tietoa rodusta

Australianlabradoodleja on kasvatettu omana rotunaan jo vuosien ajan. ALD:ssa on yhdistetty viittä pohjarotua (villakoira, labradorinnoutaja, cockerspanieli, amerikancockerspanieli ja irlanninvesispanieli). Koirien geeniperimä pyritään pitämään mahdollisimman laajana (sukusiitoskerroin alhaisena), jotta rotukanta pysyisi mahdollisimman terveenä.

Rotumääritelmä Suomen australianlabradoodle ry

Sweet 'n Soft -koirat on rekisteröity WALA:an

Koiramme on rekisteröity kansainväliseen rodun oman järjestön rekisteriin, WALA:an (Worldwide Australian Labradoodle Association). Ostamalla pennun tähän järjestöön kuuluvalta kasvattajalta tiedät saavasi aidon australianlabradoodlen, jonka sukutausta on selvitetty monen sukupolven ajalta. Näin et tue pentutehtailua etkä epäeettistä koirankasvatusta, jota alalla valitettavasti esiintyy. Toimimme yhteistyössä vain hyvämaineisten kasvattajien kanssa, joiden käsitykset koiranjalostuksesta ja -kasvatuksesta ovat samankaltaisia kuin omamme.

Rotumääritelmä (WALA)

Ystävällinen ja älykäs ALD – harrastus-, seura- ja työkoira

Iloinen australianlabradoodle on aktiivinen koira, joka kaipaa liikuntaa ja puuhastelua. Reipas seuralainen on aina valmis lähtemään lenkille tai osallistumaan perheen menoihin. Älykästä ja palvelunhaluista duudelia on helppo kouluttaa, sillä se hyvin oppivainen. Fiksuna koirana se painaa mieleensä kaikki temput – myös ne ei-niin-toivottavat keppostelut – joten omistajan kannattaa varata runsaasti aikaa varsinkinkin nuorelle koiralle.

Koiran ja omistajan suhde lujittuu, kun lemmikin kanssa harrastaa molemmille mieluista lajia. Austalianlabradoodlet ovat usein rally-tokon, noseworkin ja agilityn tähtiä. Ystävällisen ja sosiaalisen luonteensa ansiosta ALD tulee hienosti toimeen muiden koirien ja perheen lasten kanssa (kunhan säännöistä on sovittu). Lempeä austalianlabradoodle on loistovalinta myös perheen ensimmäiseksi koiraksi. ALD soveltuu hyvin opas-, avustaja- ja terapiatarkoituksiin.

Turkinhoidossa tärkeintä on säännöllisyys

Austalianlabradoodlen turkkia on hoidettava säännöllisesti koko lemmikin eliniän, sillä pehmeään karvaan tarttuu helposti siemeniä ja neulasia ja muuta ulkoa. Haastavinta turkinhoito on silloin, kun tiivis pentukarva vaihtuu aikuisen koiran karvaan. Tuolloin on parasta pitää turkki mahdollisimman lyhyenä, jolloin se on helppo pestä ja harjata läpikotaisin. Aikuisella koiralla riittää harjaus kerran viikossa sekä pesu ja trimmaus parin kuukauden välein. Trimmaamisen voi hyvin opetella tekemään itse. Turkki kasvaa nopeasti, joten pienet epätasaisuudet eivät näy pitkään. Pennun mukaan saa kattavan Suomen australianlabradoodle ry:n turkinhoito-oppaan.

Allergiaystävällinen rotu

Täysin allergisoimatonta koirarotua ei ole. Monet eläinallergiasta kärsivät ovat kuitenkin pystyneet elämään ALD:n kanssa, vaikka ovat saaneet muista koiraroduista oireita. Kannattaa tavata muutamia eri koirayksilöitä ennen pennun hankintaa. Lue lisää: Allergia ja koira

Turkki

Kolme kokoa ja paljon värejä

Austalianlabradoodleja on kolmea kokoa: mini (säkäkorkeus 35–42 cm), medium (43–52 cm) ja standard (53–63 cm). Värikirjo on laaja. ALD voi olla musta, harmaa, kerma, kinuski, punainen, suklaa tai valkoinen; myös kaksi- tai monivärinen. Lue lisää väreistä WALAn sivuilta

Pohjavillaton turkki on laadultaan karkeampi wool tai silkkisen pehmeä eli fleece, joista viimeksi mainittu on vallitseva. Kiharuus vaihtelee aavistuksen laineikkaasta kiharaan. Pentukarvasta on vielä vaikea tietää miten kihara turkista tulee. Karvapeitteen vaihtuminen pentukarvasta aikuisen koiran karvaan kestää kahdeksan kuukauden iästä jopa kahteen vuoteen.